Overzicht

Project Buurtverbinding

  • 8 december 2022

In het Amsterdams project Buurtverbinding werken vijftien mbo- en vijf hbo-studenten van verschillende zorg- en welzijnsopleidingen, samen met ervaren professionals, aan het oplossen van vraagstukken op het gebied van sociaal werk.

Buurtverbinding is een project waarin studenten leren in de praktijk en tegelijk bijdragen aan versterking van de wijk door contact te leggen met kwetsbare bewoners van 0 tot 100 jaar. Gebi Seedorf van Civic is coördinator voor Amsterdam-Zuidoost. ‘In 2015 zijn we gestart met een pilot in Bos en Lommer’, kijkt ze terug. ‘Een jaar later volgde Amsterdam-Oost. Inmiddels zijn er al vijf buurtlabs.’

Opdrachten en leerdoelen
Elk buurtlab heeft een wijkcoördinator vanuit een welzijnsorganisatie. Zij zijn de praktijkopleiders die de studenten in de Amsterdamse wijken begeleiden. De wijkcoördinatoren halen de hulpvragen op en matchen ze met de studenten, afgestemd op de opdrachten en leerdoelen die bij de opleidingen horen. Bovendien komen wijkdocenten van de scholen naar de buurtlabs toe. Wekelijks geven ze de studenten op locatie lessen en begeleiding. Zij starten elke dag met een gezamenlijke briefing en eindigen met een debriefing.

Verschillende organisaties trekken samen op
In het project werken diverse organisaties samen: ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland, ROC TOP, Hogeschool van Amsterdam en de welzijnsorganisaties DOCK, Civic, Eigenwijks en Combiwel.

Meer informatie over:

het project