Overzicht

Studenten aan de slag in Belgisch woonzorgcentrum

  • 6 oktober 2022

Acht zorgstudenten van Scalda liepen stage in het Belgische woonzorgcentrum Mariahuis in Gavere. Daar vielen de verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse werkwijze op.

Acht weken lang stage lopen in een woonzorgcentrum in Vlaanderen met als doel om tegen het einde van de stage de afdelingen geheel zelfstandig te runnen. Dat was wat het Interreg Project van Lerende Euregio Scheldemond inhield.

Verschillen
In het begin was het voor alle partijen beslist een beetje wennen; zo zijn er namelijk veel verschillen in de werkwijze van de Nederlandse en Vlaamse zorg. Volgens Romy de Gijsel, student Zorgprofessional van Scalda, zit er verschil in de risicovolle handelingen die je mag doen als student. En waar de Vlaamse zorg bijvoorbeeld gericht is op het verwennen van de ouderen, speelt de Nederlandse zorg vooral in op zelfredzaamheid. Dat betekende vooral voor de bewoners dat dit best wel even wennen was, met ‘die Nederlandse verpleegsters’ over de vloer. Maar uiteindelijk hebben de bewoners de studenten in hun hart gesloten.

Meer informatie over:

de stage in Vlaanderen