Overzicht

Zorgprofessionals willen individueel scholingsbudget

  • 26 april 2022

Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden wil een individueel scholingsbudget. Op dit moment beschikt slechts een kwart hierover. Dit blijkt uit een peiling onder V&VN-leden waar 10.921 verpleegkundigen en verzorgenden aan mee hebben gedaan.

De grootste belemmeringen voor leren en ontwikkelen? Door de hoge werkdruk is er nauwelijks tijd voor, zegt 42 procent. Ook zijn scholingen te duur (37 procent) en is er te weinig scholingsbudget (21 procent). Met afstand de belangrijkste redenen om te leren zijn: om up-to-date te blijven, kennis te verdiepen en veilige zorg te kunnen leveren.

Reactie V&VN
Bianca Buurman, voorzitter van V&VN: ‘Er is een grote honger onder verpleegkundigen en verzorgenden om te leren en te ontwikkelen. Maar de middelen zijn te beperkt en werkgevers bieden te weinig ruimte om onder werktijd scholingen te volgen. Te vaak zijn het anderen die bepalen wat het aanbod is. Dat moet anders. De zeggenschap over het eigen leerproces hoort bij verpleegkundigen en verzorgenden zelf te liggen.’

Pleidooi voor eigen scholingsbudget
V&VN pleit voor de invoering van een individueel scholingsbudget van minstens 1500 euro per jaar voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Een budget, waarover zij dus zelf kunnen beslissen.

Meer informatie over:

de peiling