Overzicht

Onderzoek naar privacy-statement in apps

  • 14 december 2021

Onderzoeker David Neal (Amsterdam UMC) en Associate lector Verpleegkunde Karin Dijkstra (Saxion) onderzoeken hoe je privacy-informatie in apps voor alle gebruikers toegankelijk maakt.

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om bij de installatie van een app akkoord te gaan met de privacy-voorwaarden. Bepaalde doelgroepen (zoals ouderen met weinig ervaring met technologie of mensen met een cognitieve beperking) ervaren hierdoor een barrière om apps te gebruiken die hen juist kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: beeldbellen, geheugentrainers, bewegingstrackers of apps die herinneren aan medicijn-inname.

Studenten denken mee
Als onderdeel van zijn promotietraject onderzocht David Neal hoe informatie over privacy toegankelijk en gebruiksvriendelijk gemaakt kan worden. ‘Ik werk samen met het Saxion-lectoraat Verpleegkunde en kreeg de mogelijkheid om twee studentengroepen in hun Smart Solution Semester onderzoek te laten doen.’ De studenten ontwikkelden onder meer een prototype dat de informatie op een nieuwe, gelaagde manier aanbiedt. 

Groter vraagstuk
Karin Dijkstra ziet het onderzoek als onderdeel van een groter vraagstuk rond toegankelijkheid van apps op het gebied van health & well-being. Ze geeft aan dat de hogeschool, met dit project, samen met het werkveld kan laten zien hoe je drempels voor gebruikers van apps kunt wegnemen.

Meer informatie over:

het onderzoek