Overzicht

Goed Leven met Dementie

  • 23 november 2021

‘Vergeten wij soms niet de mens achter de diagnose dementie?’ Dat was de vraag die dr. Simone de Bruin op 18 november stelde in haar lectorale rede.

Vanuit het lectoraat Goed Leven met Dementie van Windesheim wil de lector eraan bijdragen dat er op een andere manier naar dementie gekeken wordt: 'Dat de nadruk weer op de persoon komt te liggen, in plaats van op de aandoening. Met ons onderzoek willen we ervoor zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers een goed leven kunnen blijven leiden. (…) Ons streven is dat wij als zorg- en welzijnsprofessionals én als samenleving de mens – die achter dementie schuilgaat – niet vergeten.'

Drie thema’s
Drie thema’s staan centraal. Allereerst: Wat is een goed leven met dementie nu eigenlijk? En hoe kan dit onder druk komen te staan? Thema twee richt zich op innovatie in de zorg- en leefomgeving. Denk aan innovaties waarin het ‘normale leven’ en het buitenleven centraal staan, zoals zorgboerderijen. Of aan de vraag: welke competenties hebben zorg- en welzijnsprofessionals nodig om sociale en technologische innovaties in de zorg in te zetten, en wat betekent dat voor hoe zij worden opgeleid? Het derde thema is toegang tot en afstemming van zorg en ondersteuning. Hoe zorg je voor een goed toegankelijk zorg- en ondersteuningsaanbod voor iedereen, ongeacht culturele achtergrond?

Meer informatie over:

het lectoraat Goed Leven met Dementie