Overzicht

Collegereeks over valpreventie

  • 5 oktober 2021

VeiligheidNL biedt een collegereeks aan voor zorgprofessionals over valpreventie en over hoe zij Motivational Interviewing kunnen toepassen om ouderen hiervoor te motiveren.

Speciaal voor de Valpreventieweek (27 september – 3 oktober) ontwikkelde VeiligheidNL de digitale collegereeks, bestaande uit drie colleges. In het eerste college vertelde Nathalie van der Velde, hoogleraar valpreventie aan UvA/Amsterdam UMC, over de ernst van de valproblematiek onder ouderen, het belang van het tijdig signaleren van een verhoogd valrisico en de rol die zorgprofessionals hierbij kunnen spelen. Tijdens het tweede college vertelde Stijn Merendonk, eigenaar van de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering, meer over de theorie achter Motivational Interviewing. In het derde college stond de toepassing van deze theorie in de praktijk centraal en was er ruimte voor de inbreng van eigen casus.  

E-learning
VeiligheidNL heeft ook een e-learning ‘Verhoogd valrisico signaleren en inschatten’ , waarin zorgprofessionals leren hoe je een valrisico herkent. Om professionals te helpen bij het (structureel) screenen op valrisico is er bovendien een toolkit ontwikkeld, met daarin praktische middelen zoals een praatkaart, gesprekshandleiding en podcasts. Deze toolkit kan gratis gedownload worden.

Meer informatie over:

de valpreventie-middelen van VeiligheidNL