Overzicht

Nieuwe richtlijn 'Eenzaamheid onder ouderen'

  • 25 augustus 2021

Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij ouderen. Hoe ga je ermee om? Wat moet je wel en niet doen? Een nieuwe richtlijn geeft handvatten.

Ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking voelt zich eenzaam; onder sommige groepen, zoals migranten en oudere mantelzorgers, komt eenzaamheid nog vaker voor.

Gezondheidsklachten
‘De gevolgen van eenzaamheid zijn groot. Het vergroot de kans op allerlei gezondheidsklachten, zoals hartklachten, depressies, dementie en verlies van eetlust. Maar nog gevaarlijker: eenzame ouderen blijken 14 procent meer kans te hebben op een vroege dood’, aldus wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant, die meewerkte aan de richtlijn.

Trainingscursus
De richtlijn adviseert om in gesprek te gaan met de oudere cliënt als deze zich eenzaam lijkt te voelen. Voor het gesprek is in de richtlijn een handreiking opgenomen. Daarnaast is er een trainingscursus voor wijkverpleegkundigen/ziekenverzorgenden ontwikkeld.

Ontwikkelgroep
V&VN is de eigenaar van de nieuwe richtlijn; deze werd (met financiering van ZonMw) ontwikkeld door onderzoekers van de HAN en de VU, samen met wijkverpleegkundigen en andere eerstelijnszorg- en hulpverleners.

Meer informatie over:

de ontwikkeling & toepassing van de nieuwe richtlijn

eenzaamheid onder ouderen en de richtlijn