Overzicht

Nieuw: verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg

  • 15 december 2020

De verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg is op 1 januari 2021 een feit. Om hun titel te mogen behouden, zullen sommige van de huidige verpleegkundig specialisten aanvullende scholing moeten doen.

Op 13 juli 2020 gaf de minister voor Medische Zorg toestemming voor de invoering van het nieuwe specialisme Algemene Gezondheidszorg (AGZ). Dit specialisme komt in de plaats van de vier bestaande somatische specialismen. Hiermee wordt de huidige indeling van vijf specialismen teruggebracht naar twee: Algemene Gezondheidszorg (AGZ) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Vanaf 1 januari 2021 wordt ook de nieuwe titel Verpleegkundig Specialist AGZ officieel in gebruik genomen.

Nieuwe indeling in specialismen
Bij de start van het beroep Verpleegkundig Specialist in 2009 is gekozen voor een indeling in
vijf specialismen. Uit een evaluatie in 2015 bleek dat deze indeling in de praktijk niet herkenbaar was en dat er te veel overlap was tussen de verschillende somatische specialismen. Het CSV, een onafhankelijk orgaan dat de regelgeving voor de verpleegkundig specialismen opstelt, startte daarom in 2017 het proces om tot een nieuwe indeling van de verpleegkundig specialismen te komen.

Aanvullend scholingsprogramma
Voor verpleegkundig specialisten chronische en preventieve zorg is het volgen van het aanvullend scholingsprogramma een voorwaarde om over te gaan naar het specialisme AGZ en ook na 1 januari 2023 hun titel te behouden. Het aanvullende scholingsprogramma is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht, is beperkt in omvang en kosten, en levert accreditatiepunten op voor herregistratie.

Meer informatie over:

de consequenties van de nieuwe indeling in twee specialismen