Overzicht

Applaus is niet genoeg

  • 15 december 2020

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) laat in het rapport ‘Applaus is niet genoeg’ zien wat er voor nodig is, opdat zorgverleners hun werk goed kunnen (blijven) doen.

Volgens de Raad begint dit met het anders waarderen en erkennen van zorgverleners. Het blijkt namelijk dat een gebrek aan structurele waardering en erkenning de belangrijkste thema’s zijn die de uitstroom uit de sector verklaren.

Betere arbeidsvoorwaarden
De Raad vindt het noodzakelijk dat de inkomenspositie van zorgverleners bij wie de economische zelfstandigheid onder druk staat, met name bij verzorgenden IG, wordt verbeterd. Verder beveelt de Raad aan dat werkgevers structureel het gesprek voeren met zorgverleners over loopbaanwensen en ontwikkelmogelijkheden. Bij- en nascholing zouden meer afgestemd moeten worden op de individuele wensen van werknemers en substantieel onderdeel van cao’s moeten zijn.

Meer zeggenschap
De Raad beveelt werkgevers verder aan om zorgverleners meer zeggenschap te geven over belangrijke aspecten van het werk, zoals werktijden, de wijze van roosteren en de zorg die zij leveren.

Bekwaamhedenportfolio’s
De Raad adviseert beroepsorganisaties ook om samen met wetenschappelijke verenigingen, patiëntenorganisaties en opleidingsinstituten bekwaamhedenportfolio’s te ontwikkelen, zoals geadviseerd in het advies B van bekwaam. Daarin hebben ook zorgopleidingen een belangrijke rol: hun opleidings- en scholingsaanbod moet zorgvuldig af worden gestemd op de veranderende zorgpraktijk, door nadrukkelijk aandacht te besteden aan samenwerking tussen zorgverleners. 

Meer informatie over:

het advies ‘Applaus is niet genoeg’