Overzicht

Onderzoek naar optimale match tussen mens en technologie

  • 27 november 2020

Het dagelijks werk van professionals in zorg en welzijn verandert door de inzet van technologie. Wat betekent dit voor de manier waarop ze opgeleid of bijgeschoold moeten worden? Saxion en TechYourFuture gaan er breed onderzoek naar doen.

Het komende jaar coördineren Marjolein den Ouden (lector Technology, Health & Care) en Stephan Corporaal (lector Human Capital in Smart Industry én lector Straegische HRM) de eerste fase.

TechYourFuture
De TechYourFuture-onderzoeken worden vormgegeven door een breed consortium van samenwerkingspartners vanuit onderzoek, onderwijs en zorg- en welzijnssector. ‘We starten met een pilot-studie binnen het mbo, hbo én het master-onderwijs, samen met ROC van Twente en Windesheim. Daarin onderzoeken we twee technologieën die echt impact hebben (…)’, vertelt Marjolein.

Twee technologieën
Met Hartzorg op Afstand (gezondheidszorg) en Jouw Omgeving (sociaal werk) gaan studenten op verschillende manieren aan de slag met het begeleiden van cliënten op afstand. Marjolein: ‘We onderzoeken daarbij de competenties die studenten nodig hebben, de manier waarop ze invloed kunnen uitoefenen op hun taak en hoe ze naar hun beroep kijken, door het gebruik van deze technologie. Verandert die blik daar bijvoorbeeld door? Zien ze zichzelf dit soort technologieën na hun afstuderen ook echt gebruiken?’

Invloed van corona
De onderzoekers constateren dat tijdens de eerste coronagolf mensen wél anders konden werken. Maar ook, dat ze daarna automatisch teruggingen naar hun oude manier van werken. Marjolein: 'Waarom lukt het wel als de noodzaak er is? (...) Hoe kunnen we nu leren van de manier waarop we tijdelijk anders moesten werken?'

Meer informatie over

het onderzoek