Overzicht

Uitstroom nog altijd hoog

  • 17 januari 2020

In de zorg is de uitstroom van medewerkers nog altijd erg groot, zo blijkt uit de derde voortgangsrapportage van de Commissie Werken in de Zorg.

Om iets te doen aan het personeelstekort in de zorg is in 2018 het Actieprogramma Werken in de Zorg van start gegaan. Iedere regio heeft een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) opgesteld. De Commissie Werken in de Zorg volgt de voortgang nauwgezet en geeft advies aan de bestuurders in de regio’s en aan VWS.

Instroom stijgt
Eind december werd de derde voortgangsrapportage van de Commisie aangeboden aan de minister. Hieruit blijkt dat de instroom in de zorg stijgt. De uitstroom nam in de laatste twee kwartalen van 2019 voorzichtig af. Maar nog steeds is de uitstroom hoog. In het tweede kwartaal van 2019 is gemeten dat in de twaalf maanden ervoor ongeveer 111.000 werknemers uit de sector uitstroomden. Ook is het ziekteverzuim nog steeds hoog: 5,7 procent.

Aanbevelingen
Enkele aanbevelingen voor regionaal samenwerkende partijen zijn onder meer om meer werk te maken van goed werkgeverschap, met daarbij speciaal aandacht voor millennials, om zo werknemers te behouden voor de sector. Een ander advies is om meerjarige verbintenissen te sluiten tussen zorg en onderwijs waarin partijen elkaar binden aan hechte samenwerking, als ware het onderwijs deel van de zorgpraktijk.

Meer informatie over:
de rapportage