Overzicht

Nieuwe living labs

  • 14 augustus 2020

Vier Zuid-Hollandse hogescholen participeren in vier nieuwe living labs van Medical Delta.

Medical Delta is een interdisciplinaire samenwerking van meer dan 280 wetenschappers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en lectoren van de Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool InHolland en Hogeschool Rotterdam. Zij werken samen met bedrijven en overheden aan technologische oplossingen voor de zorg.

Testen
In een living lab, een fysieke plek, komen mensen uit de praktijk samen met studenten en onderzoekers. In de nieuwe living labs wordt specifiek nieuwe technologie getest. Die techniek is vaak al uitontwikkeld, maar heeft zich in de praktijk nog niet bewezen in de zorg. In de labs wordt gekeken wat je aan de vernieuwingen kunt hebben. Met de living labs doen studenten ervaring op in de praktijk. Bovendien stimuleren de nieuwe living labs de interdisciplinariteit. Begin 2021 moeten de vier nieuwe labs zijn opgestart.

Niet nieuw
Het concept van een living lab is op zichzelf niet nieuw. Op verschillende plekken in Nederland wordt al langer gewerkt met (een vorm van) een living lab, bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe technologie een plekje kan krijgen in het zorgonderwijs.

Meer informatie over:

de nieuwe living labs in een interview met ‘kwartiermaker’ Marleen Goumans van de Hogeschool Rotterdam