Overzicht

Hoe kun je wearables inpassen in zorgsysteem?

  • 14 augustus 2020

Hoe zorg je ervoor dat zorginstellingen de techniek gebruiken die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld stress bij mensen met dementie te meten? Dat onderzoeken studenten en onderzoeker Manon Peters van Fontys Hogeschool.

De hartslag en huidgeleiding (zweet) van een persoon kunnen laten zien of diegene stress ervaart. Sensoren in bijvoorbeeld een pols-, borst- of enkelbandje kunnen deze gegevens verzamelen en doorgeven aan bijvoorbeeld een app. Zorgverleners, mantelzorgers en patiënten zelf kunnen dan de gegevens uitlezen. ‘Op die manier kan bijvoorbeeld zichtbaar worden dat iemand vaak gestrest raakt in een bepaalde situatie of op een bepaald moment van de dag. Door dat soort situaties te voorkomen of extra begeleiding in te zetten, ervaren mensen dan minder stress’, legt Manon Peeters (docent en onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool) uit.

Samen met studenten
De technologie om dit mogelijk te maken bestaat al. Er zijn verschillende apps en smartwatches die dit soort metingen doen. De technologie implementeren in het zorgsysteem en zorgen dat het op de goede manier gebruikt wordt, is volgens de onderzoeker echter best lastig. Samen met ICT-studenten wordt onder meer gewerkt aan oplossingen, zoals verschillende soorten wearables (passend bij verschillende cliënten) en een app waarin verschillende sensoren uit te lezen zijn. Ook zorgstudenten worden bij het onderzoek betrokken en leren over de basisprincipes van verschillende technologieën.

Meer informatie over:

het onderzoek van Manon Peeters