Overzicht

Psychische problemen van studenten herkennen

  • 29 mei 2020

Hoe onderken je psychische problemen bij studenten in het hoger onderwijs vroegtijdig? Dat was de vraag in het onderzoek naar ‘Caring Universities’.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Met subsidie van ZonMW is onder meer een screeningssysteem ingevoerd. Een ander doel was het zo snel mogelijk beschikbaar stellen van preventieve en vroege interventies. 

Ontwikkelen online interventies
In samenwerking met de 3 andere Nederlandse universiteiten (Universiteit Maastricht, Universiteit Leiden, en Universiteit Utrecht) worden momenteel preventieve online interventies voor stressmanagement, depressie en andere veelvoorkomende problemen bij studenten ontwikkeld. Het gaat daarbij om interventies gericht op onder meer het verminderen van uitstelgedrag en mogelijk ook faalangst, perfectionisme en slaapproblemen.

Implementatieplan
Ook wordt een plan voor implementatie op de lange termijn en evaluatie van screening en preventieve interventies ontwikkeld. Afhankelijk van de uitkomsten van dit initiatief worden aanbevelingen geformuleerd voor de implementatie bij andere Nederlandse universiteiten en hogescholen.

Meer informatie over:
het vroegtijdig onderkennen van psychische problemen van studenten