Overzicht

Praatkaarten ontwikkelen

  • 29 mei 2020

Pharos stelt een methodiek voor het ontwerpen van praatkaarten beschikbaar.

Een praatkaart is consultondersteunend materiaal voor zorgverleners en bestaat uit begrijpelijke tekst en afbeeldingen. De afbeeldingen op de kaart vertellen hetzelfde verhaal als de tekst en zorgen er daardoor voor dat het verhaal nog duidelijker is. Doordat de patiënt de informatie beter begrijpt, ondersteunen praatkaarten ook het samen beslissen. Na het consult kan de patiënt de kaart mee naar huis nemen. Hierdoor is de informatie thuis nog eens rustig na te lezen, ook door familie en vrienden.

Zelf ontwerpen
In de gratis te downloaden methodiek wordt stap voor stap uitgelegd hoe een organisatie een eigen praatkaart kan ontwikkelen. Er wordt onder andere toegelicht hoe je het thema en de inhoud bepaalt en hoe je tekst en afbeeldingen begrijpelijk maakt. Het testen van de kaart komt ook aan bod.
Daarnaast bevat de methodiek een overzicht van andere consultondersteunende materialen, zoals beeldverhalen, gesprekskaarten en handboeken, en wordt de doelgroep beschreven. Een instructieflyer voor de zorgverlener voor het gebruik van een praatkaart is als bijlage toegevoegd.

Samenwerkingsproject
Pharos is een landelijk expertisecentrum dat zich ervoor inzet gezondheidsverschillen (bijvoorbeeld tussen hoog- en laagopgeleiden en tussen geboren Nederlanders en vluchtelingen) te verkleinen. Het maakte de methodiekbeschrijving in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (
NFK) en Patiëntenfederatie Nederland.


Meer informatie over:
de methodiek