Overzicht

Pleidooi Bianca Buurman voor geld extra opleiden

  • 29 mei 2020

Chief Nursing Officer Bianca Buurman pleit in een advies aan minister Hugo de Jonge van VWS voor meer geld voor het opleiden en behouden van verplegend personeel.

Er werken te weinig verpleegkundigen om coronazorg en reguliere zorg volledig naast elkaar te kunnen geven, schrijft zij in het advies aan de minister. Voor de coronacrisis waren er al 37.000 vacatures in de zorg. Volgens Buurman, de belangrijkste adviseur van de minister wat betreft verpleegkundige zorg, is het nog onduidelijk welke invloed de coronacrisis heeft op het personeelstekort, maar blijkt al wel dat 70 procent van de zorgverleners extra psychische belasting ervaart door de crisis, zo staat te lezen op Skipr.

Onder druk
Daarbij zet de uitval van ervaren verpleegkundigen en verzorgenden de kwaliteit van de zorg onder druk, aldus Buurman. ‘Verminder daarom de werkdruk en zorg voor goede loopbaanpaden, zeggenschap en salaris. Hier moet nog meer dan nu op worden ingezet.’
Daarnaast adviseert zij om combinatiebanen mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor ex-medewerkers die vanwege corona weer deels in de zorg werken.

Meer informatie over:
het advies van Bianca Buurman