Overzicht

Innoveren met ouderen

  • 30 april 2020

Voor ouderen die worstelen met beginnende dementie is praten over de toekomst vaak lastig of confronterend. Binnen het project ‘Natalie’ van NHL Stenden Hogeschool wordt gewerkt aan hulpmiddelen om dat gesprek juist wél aan te gaan.

Om de doelgroep de beste zorg te bieden, is het noodzakelijk om te weten wat ouderen met beginnende dementie écht belangrijk vinden. Job van ’t Veer, Lector Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn aan NHL Stenden, werkt samen met collega’s Bard Wartena en Lars Veldmeijer binnen het project Need Articulation Through Autonomy Loss In Elderly (Natalie) aan meerdere hulpmiddelen om met ouderen in gesprek te gaan over hun toekomst. De benadering die Van 't Veer en zijn collega's hanteren is: ontwerponderzoek. 'Een goede manier om de zorg te vernieuwen', aldus Van 't Veer.

Autonomie
Hij legt uit dat binnen de zorg voor mensen met beginnende dementie vaak ingrijpende keuzes worden gemaakt. Zo kan iemands rijbewijs worden ingetrokken. Het voelt dan voor de ouderen of die keuze voor hen wordt gemaakt, in plaats van samen. 'Bij Natalie zetten we juist in op het behoud van identiteit en zoeken we een balans in autonomie.'

Subsidie
Het lectoraat sleepte voor het project een ZonMW CreateHealth-subsidie in de wacht om een raamwerk te ontwikkelen ter ondersteuning van het ontwerp van producten rond het verlies van autonomie.

Meer informatie over:
het project Natalie