Overzicht

Gevolgen van coronamaatregelen voor zorgonderwijs

  • 3 april 2020

Wat zijn de gevolgen van de nationale maatregelen om het coronavirus in te dammen voor onderwijs en stages in het gezondheidszorgonderwijs (mbo en ho)? De Rijksoverheid zet het op een rijtje.

De richtlijn is dat alle fysieke onderwijsactiviteiten op de locaties van onderwijsinstellingen worden gestaakt. Stages en andere aan het onderwijs gerelateerde activiteiten buiten de instelling kunnen wel doorgaan, tenzij de werkgever in verband met corona(maatregelen) reden heeft de activiteit te staken.

Zorg gaat voor
Sommige medewerkers van onderwijsinstellingen zijn daarnaast werkzaam in de zorg. Als er vanuit de zorgorganisaties nu een groter beroep op hen wordt gedaan, dan gaat dit voor op de onderwijstaken.

Stages
Bij medische opleidingen en zorgopleidingen lopen studenten stage en/of volgen zij onderwijs in een zorginstelling. Omdat de zorginstelling zich primair op het zorgproces moet kunnen richten, geldt hier dat het in sommige gevallen nodig is dat stagiaires en coassistenten naar huis gaan. En soms is het juist noodzakelijk dat stagiaires of coassistenten blijven, omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de patiëntenzorg. 

Zorgorganisatie en student
De zorginstelling maakt als eerste de keuze of de student een bijdrage kan leveren aan de patiëntenzorg. Studenten kunnen aangeven of zij om persoonlijke redenen de stage (of het coschap) willen continueren of niet.

Nieuwe (arbeids)relatie
Studenten kunnen, ook wanneer hun stage, coschap of andere onderwijsvorm is geannuleerd, als student-vrijwilliger in een zorginstelling werkzaam zijn. Hiervoor dienen aparte afspraken te worden gemaakt.

Meer informatie over:

de mbo-maatregelen

de hbo-maatregelen