Overzicht

Scriptieprijs eHealth

  • 3 januari 2020

Ilona Bronneberg is de winnaar van de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2019. Zij won met haar scriptie ‘Draagt het gebruik van de CalproSmart thuistest bij aan het zelfmanagement van de IBD-patiënt?’

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een groep van chronische darmontstekingen. Binnen het Zuyderland MC, waar Ilona werkt als verpleegkundig specialist, worden zo’n 2500 patiënten met IBD behandeld. Bij ruim achthonderd van hen verloopt het contact grotendeels via MijnIBDcoach, een beveiligde en persoonlijke internetpagina waarmee de patiënt vanuit huis gemonitord kan worden. Hierdoor zijn er minder vaak controles nodig in het ziekenhuis.

Thuis testen
Een belangrijke voorspeller voor ziekteactiviteit is het fecaal calprotectine, een lichaamseigen stof die vrijkomt bij ontsteking van de darm. Met de CalproSmart thuistest kunnen patiënten zelf het fecaal calprotectine meten met een thuistestkit en een smartphone.

Waardevol
Ilona concludeerde dat het gebruik van CalproSmart in combinatie met MijnIBDcoach als zeer waardevol wordt ervaren en bijdraagt aan zelfvertrouwen, kennis over de ziekte en ziekte-inzicht. Het gebruik van de thuistest door patiënten die al gebruik maakten van MijnIBDcoach bleek het aantal zorgcontacten niet te verlagen.

Goed inzetbaar
Volgens de jury zijn de uitkomsten van haar onderzoek zeer toepasbaar en zinvol in het kader van optimale inzet van eHealth.

Meer informatie over:
de prijs en de scriptie