Overzicht

Onvoldoende tijd voor preventie

  • 3 januari 2020

Volgens 96 procent van de (ondervraagde) verpleegkundigen en verzorgenden is preventie een kerntaak binnen hun vak. Maar 45 procent komt naar eigen zeggen niet toe aan deze taak.

Dit blijkt uit een peiling van V&VN over preventie, ingevuld door 1.370 verpleegkundigen en verzorgenden. Als voornaamste reden wordt de tijdsdruk genoemd, gevolgd door het gebrek aan collega’s of onvoldoende deskundigheid binnen de organisatie.

Dilemma
Kinderverpleegkundige en V&VN-bestuurder Conny van Velden: ‘Uit de peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden voor een dilemma staan. Door de hoge werkdruk en het gebrek aan collega’s komen zij niet toe aan preventieve taken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn om bijvoorbeeld ziekenhuisopnames te voorkomen. Bewustwording en meer tijd voor preventie is niet alleen een verantwoordelijkheid van verpleegkundigen en verzorgenden, maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek. We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden.’

Meer informatie over:

het onderzoek