Overzicht

Kwaliteit verpleeghuiszorg verbeterd

  • 3 januari 2020

De zorg voor ouderen in verpleeghuizen is merkbaar en meetbaar verbeterd. Dat blijkt uit de derde Voortgangsrapportage Thuis in het Verpleeghuis.

In het voorjaar van 2018 startte minister De Jonge (VWS) met het programma Thuis in het Verpleeghuis om de kwaliteit in de verpleeghuiszorg te verbeteren. Het programma richt zich op het bieden van meer tijd en aandacht voor bewoners, werving van voldoende, gemotiveerde, deskundige zorgverleners en het werken aan verpleeghuizen die leren, verbeteren en innoveren.

Positieve ontwikkelingen
Op bijna alle vlakken slagen de verpleeghuizen erin vooruitgang te boeken. De tevredenheid van cliënten is gestegen en werknemers in de verpleeghuiszorg zijn in 2019 meer tevreden met hun werk dan in 2017. In totaal zijn er 29.000 werknemers bijgekomen sinds 2017. Het aantal cliënten groeide ook, maar de personeelsgroei was sterker en is ingezet voor extra zorg per bewoner. De uitstroom van medewerkers neemt af en de ervaren werkdruk daalt.

Aandachtspunten
Minister De Jonge ziet deze ontwikkelingen als bemoedigend. Maar er moet ook nog veel gebeuren. Zo groeit de vraag naar verpleeghuiszorg sterker dan verwacht. Dat betekent dat de beschikbare capaciteit onder druk staat. Ook is de persoonlijke aandacht nog niet op het gewenste niveau. En de uitstroom van medewerkers daalt wel, evenals de werkdruk, maar er is nog veel ruimte voor verdere verbetering. Goed werkgeverschap blijft daarbij van belang.

Meer informatie over: 
de resultaten van het programma Thuis in het Verpleeghuis