Overzicht

Functiedifferentiatie niet in wet

  • 24 oktober 2019

Er komt geen wet die beroepsdifferentiatie landelijk regelt. Dit heeft minister Bruins van VWS bekend gemaakt in reactie op de verkenning van Alexander Rinnooy Kan.

Rinnooy Kan verkende in opdracht van de minister de steun voor de Wet BIG-II. Op basis van gesprekken met betrokken partijen – vakbonden, werkgevers, V&VN en het actiecomité BIG2 – adviseert Rinnooy Kan de minister om geen wet in te dienen die beroepsdifferentiatie landelijk regelt.

Geen draagvlak
In een brief aan de minister schrijft Rinnooy Kan onder meer dat het draagvlak voor het wetsvoorstel inmiddels zo goed als verdwenen is. ‘Vaak werd aangevoerd dat het wetsvoorstel onvoldoende recht deed aan de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk, en aan de verschillen tussen de type zorginstellingen en de variëteit daarbinnen. Ook gaven diverse partijen aan dat het wetsvoorstel de huidige problematiek in de sector, zoals een flinke uitstroom, een krappe arbeidsmarkt en een hoog verzuim, naar hun overtuiging nauwelijks zou helpen op te lossen of zelfs zou kunnen verslechteren.’

Wat nu?
Rinnooy Kan stelt dat de bal nu bij de werkgevers en werknemers ligt. Zij zouden opnieuw in gesprek moeten over ‘de precisering’ van het begrip functiedifferentiatie, maar ook over aantrekkelijke opleidingsmogelijkheden, goed werkgeverschap en verhoging van de kwaliteit van de sector. Hij hoopt dat het gesprek daarover voor de zomer van 2020 tot ‘een constructieve finale’ komt.

Meer informatie over:

de brief aan de minister 
berichtgeving V&VN over de kwestie