Overzicht

Leden V&VN: geen steun voor Wet BIG-II

  • 16 oktober 2019

De Wet BIG-II en de overgangsregeling kunnen niet rekenen op steun van V&VN-leden. Dit blijkt uit een ledenpeiling van V&VN waaraan 17.399 leden – verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten - hebben deelgenomen.

De peiling laat zien dat er geen absolute meerderheid is vóór onderscheid op de werkvloer tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen (functiedifferentiatie). De grootste groep is voorstander van functiedifferentiatie (46 procent), maar deze is niet veel groter dan de groep tegenstanders (42 procent). De overige respondenten hebben ‘weet niet’ ingevuld. Driekwart (76 procent) van alle respondenten is het eens met het besluit van V&VN eind juli om de steun voor Wet BIG-II en de overgangsregeling in te trekken.

Hbo’ers voor functiedifferentiatie
73 procent van de verpleegkundigen met een hbo-opleiding steunt het onderscheid op de werkvloer tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen (17 procent is tegen); 48 procent van deze groep (hbo-opgeleid én voor functiedifferentiatie) wil dat vastgelegd zien in een wet. De voorstanders onderbouwen hun keuze voor functiedifferentiatie door te wijzen op het verschil in opleidingsniveau. Tegenstanders wijzen er juist op dat verpleegkundigen hetzelfde werk doen.



Meer informatie over:
de ledenpeiling