Overzicht

Kennistekort over osteoporose

  • 16 oktober 2019

Verpleegkundig specialisten, verpleegkundige en verzorgende professionals ervaren een gebrek aan kennis over osteoporose en fractuurrisico. Zij hebben behoefte aan meer kennis over preventieve maatregelen, risicofactoren, de aandoening zelf en medicatie.

Veel verpleegkundige en verzorgende professionals hebben te maken met cliënten met osteoporose (botontkalking) en een verhoogd risico op fracturen. Van deze professionals ziet 30 procent de cliënten vrijwel dagelijks en 30 procent af en toe. Toch ervaart ruim 60 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden knelpunten bij de vroegsignalering, preventie en ondersteuning van cliënten met osteoporose en fractuurrisico, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Onduidelijkheden in taakverdeling 
Naast kennistekorten geven verpleegkundigen en verzorgenden aan dat er weinig aandacht is voor osteoporose en fractuurrisico in de praktijk én dat er geen duidelijke zorgrichtlijn is waarop zij kunnen terugvallen. Daarnaast zijn taakverdelingen en samenwerkingsafspraken vaak onduidelijk tussen henzelf en artsen. Ook ervaren wijkverpleegkundigen financieel-organisatorische knelpunten, zoals het niet of nauwelijks bekostigen van preventieve taken. 

Landelijke richtlijn en bijscholing
Verpleegkundige en verzorgende professionals zien zelf een landelijke richtlijn voor de zorg aan cliënten met osteoporose en fractuurrisico én bijscholing als belangrijkste strategieën om kennistekorten aan te pakken.

Meer informatie over:

(de uitkomsten van) het onderzoek