Overzicht

Investeren in startende docenten

  • 16 oktober 2019

De sectorraden voor het onderwijs vragen het kabinet te investeren in minder uitval en behoud van startende leraren door een impuls te geven aan ‘samen opleiden’ en opleidingsscholen.

De PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, VH en VSNU streven ernaar 100 procent van de studenten aan een lerarenopleiding op te leiden volgens het concept 'Samen opleiden en professionaliseren' en binnen zogenaamde opleidingsscholen. Om dit te kunnen realiseren, vragen de raden aan de Tweede Kamer een structurele investering van 44 miljoen euro per jaar.

Samen opleiden
Met het programma ‘Samen opleiden' wordt de uitval van startende leraren voorkomen. Daarmee wordt gewerkt aan het oplossen van het lerarentekort. De lerarenopleidingen willen inzetten op het verder ontwikkelen van het concept 'Samen opleiden'. Een opleidingsschool is een samenwerkingsverband tussen één of meerdere lerarenopleidingen en een aantal scholen in het po, vo en/of mbo. Binnen dit samenwerkingsverband wordt een intensievere vorm van leren op de werkplek verzorgd.

Meer informatie over:
de voorstellen van de sectorraden