Overzicht

Innoveren in de Comfortroom

  • 16 oktober 2019

Begin oktober werd in De Fabriek in Maasbree de Comfortroom geopend, waarin onder meer studenten van diverse onderwijsinstellingen samen met anderen werken aan innovatie van zorg.

De Comfortroom is een Praktijklab waarin studenten van diverse onderwijsinstellingen, experts, zorgprofessionals en gebruikers gezamenlijk in projectvormen werken aan innovatie van zorg. Tegelijkertijd is het een hypermoderne ‘hightech’ huiskamer waarin ouderen met dementie hun eigen herinneringen zien, horen en beleven, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Persoonlijk
De Comfortroom lijkt een doorsnee huiskamer, maar is een gepersonaliseerde omgeving waarin positieve levenservaringen uit het verleden van de cliënt een centrale plaats innemen. Speciale technologie creëert een persoonlijke sfeer. Neem het grote beeldscherm dat verbonden is met een kleiner touchscreen aan de wand. Dit biedt de mogelijkheid om kleur van het licht, gordijnen (open of dicht?) en geur (lavendel of eau de cologne?) zo in te stellen dat ze een sfeer creëren waarin positieve herinneringen worden herbeleefd. Ook levensboeken – in de vorm van film, muziek en foto’s die belangrijk zijn voor de persoon met dementie  – kunnen in het systeem worden opgeslagen.

Samenwerking
De Comfortroom is het resultaat van het project Innovatie van Zorgopleidingen en Zorg (IZO), een innovatieve samenwerking tussen Philips, Rememberz, De Fabriek en diverse opleidingen (Fontys Hogescholen, Zuyd Hogeschool en ROC Gilde).

Meer informatie over:

de Comfortroom