Overzicht

Vlaams omscholingsproject

  • 4 september 2019

De Vlaamse overheid lanceert samen met enkele hogescholen, werkgevers en Randstad een project voor werknemers die zich willen omscholen tot verpleegkundige.

Ook de Vlaamse zorgsector staat onder druk. Door de vergrijzing van de bevolking én het zorgpersoneel moeten werkgevers de komende decennia op zoek naar een massa nieuwe werkkrachten, waaronder verpleegkundigen.

Opbouw programma
In september start een nieuw opleidingstraject voor zo’n tweehonderd zij-instromers. In het eerste jaar kunnen studenten halftijds studeren en halftijds blijven werken. Na een jaar (60 studiepunten) krijgen ze een certificaat van zorgkundige. Daardoor kunnen (en moeten) ze vanaf het tweede jaar voor minstens twintig uur per week aan de slag als zorgkundige in bijvoorbeeld een woonzorgcentrum. Tegelijk volgen ze stages binnen de opleiding verpleegkunde. Naar het vierde (en laatste jaar) toe wordt het aandeel stages groter en de tewerkstelling als zorgkundige kleiner. Als de opleiding klaar is, krijgen de afgestudeerden op de plek waar ze al zorgkundige waren een contract van onbepaalde duur (al is dat geen verplichting).

Begeleiding
Coaching en de deeltijdse job als zorgkundige moeten geïnteresseerden die aarzelen de stap te zetten, overtuigen. Randstad biedt begeleiding bij de financiële kant en maakt de studenten wegwijs in de wirwar van studiebeurzen en tijdskredieten.

Meer informatie over:

het Vlaamse omscholingstraject