Overzicht

Overgangsregeling verpleegkundigen vastgesteld

  • 3 juli 2019

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft met de beroepsvereniging van verpleegkundigen, werkgevers en werknemers overeenstemming bereikt over een overgangsregeling voor verpleegkundigen die regieverpleegkundige willen worden.

Dit is een nieuw op te nemen beroep in het BIG-register. De regeling is bedoeld voor verpleegkundigen die zich straks als regieverpleegkundige willen registreren, maar daarvoor nog niet over alle benodigde kwalificaties beschikken. Bruins werkt de overgangsregeling nu uit in een wetsvoorstel.

Nieuw beroep
Door het nieuwe wetsvoorstel BIG II (Wet beroepen individuele gezondheidszorg) komt er een nieuwe beroepstitel bij in de Wet BIG: regieverpleegkundige. Die komt naast de huidige beroepstitel van verpleegkundige. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat verpleegkundigen beter kunnen worden ingezet op taken waarin ze deskundig zijn, en waarvoor ze zijn opgeleid.

Overgangsregeling
Hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 hun opleiding hebben afgerond, kunnen zich direct als regieverpleegkundige laten registreren in het BIG-register. De overgangsregeling gaat gelden voor hbo-opgeleide verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma haalden en voor mbo-/inservice-opgeleiden met een verpleegkundige vervolgopleiding op NLQF-6-niveau. Wanneer zij zich willen laten herregistreren als regieverpleegkundige, dienen zij succesvol een toets af te ronden (hbo-opgeleiden) of enige aanvullende scholing te volgen (mbo-/inservice-opgeleiden).

Vijf jaar de tijd
Verpleegkundigen die onder de overgangsregeling vallen en geregistreerd willen worden als regieverpleegkundige kunnen zich direct registreren in het BIG-register. Vervolgens krijgen zij vijf jaar de tijd om aan de eisen te voldoen.

Reactie V&VN
V&VN heeft nog wel wat zorgen over de overgangsregeling en gaat daarom een aantal punten opnieuw aankaarten in Den Haag.

Meer informatie over:

de overgangsregeling

de bezwaren van V&VN