Overzicht

Sneller opleiden via leereenheden

  • 24 mei 2019

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ActiZ ontwikkelen een nieuwe, landelijke opleidingsaanpak voor volwassenen: via leereenheden.

Het is belangrijk dat mensen makkelijker kunnen instromen en doorstromen in de zorg, want het personeelstekort in zowel de gehandicaptenzorg als de ouderenzorg groeit. Zonder relevant zorgdiploma kunnen zij-instromers echter niet zomaar aan de slag. En voor medewerkers die willen doorstromen, is een extra opleiding erbij vaak een flinke belasting.

Aansluiten bij behoeften
Voor de huidige en nieuwe, volwassen instromers die nodig zijn, is het noodzakelijk dat het beroepsonderwijs beter aansluit bij hun wensen en leerbehoeften. De modulair opgezette leereenheden moeten daarvoor gaan zorgen: ze zijn op maat, flexibel en erkend. De focus ligt op wat iemand al kan en wat iemand nog bij kan leren. Door - met steun van de VWS-directie Langdurige Zorg - opleidingen in kleinere eenheden aan te bieden, wordt het aantrekkelijker om voor de zorg te kiezen of door te stromen naar een andere functie of branche. 

Congres
Na een succesvolle eerste proef met leereenheden, maakten alle betrokken partijen de balans op tijdens het congres Onderwijs op Maat. Ze zijn het eens over het volgende doel: landelijke dekking.

Experimenten
Op meerdere plekken in het land wordt geëxperimenteerd met het meer flexibel en modulair maken van opleidingen, om zo beter te kunnen aansluiten bij de behoeften van de studenten/professionals.

Meer informatie over:

de leereenheden
aankondiging congres