Overzicht

E-training over pijn bij dementie

  • 24 mei 2019

Mensen met dementie kunnen zelf vaak niet meer goed aangeven of ze pijn hebben. Een team onderzoekers ontwikkelde een nieuw hulpmiddel dat professionals kan helpen toch de pijn te herkennen: de PAIC 15-observatieschaal.

PAIC staat voor Pain In Impaired Cognition, oftewel: pijn bij een cognitieve stoornis. In de observatieschaal staan vijftien signalen van pijn die zijn verdeeld in drie categorieën: gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden. Het instrument is ontwikkeld door een team van Europese onderzoekers.

Implementatie-handvatten
Op dit moment loopt er bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG een implementatieonderzoek voor PAIC 15. Doel daarvan is om verpleeghuizen te ondersteunen bij de invoering van dit pijn-observatie-instrument. Naar verwachting leiden de uitkomsten van dit onderzoek begin 2020 tot praktische implementatiehandvatten. 

Gratis e-training
In een gratis e-training van kun je al leren hoe je dit hulpmiddel gebruikt en hoe je de pijnsignalen kunt herkennen. Acteurs in voorbeeldvideo’s laten dit zien. Vervolgens test je je kennis. Als je genoeg goede antwoorden geeft, ontvang je een certificaat. In totaal duurt de training ongeveer 30 minuten. De e-training is geaccrediteerd voor verpleegkundigen.

Meer informatie over:

het implementatieonderzoek
de e-training