Overzicht

Publicatie wetsvoorstel nieuwe beroepsprofielen

  • 1 februari 2018

Het Ministerie van VWS heeft donderdag 21 december 2017 het wetsvoorstel gepubliceerd dat meer duidelijkheid moet bieden over de verpleegkundige beroepen.

Voor beide beroepen - verpleegkundige en regieverpleegkundige – zijn in het wetsvoorstel inhoudelijk duidelijk verschillende deskundigheidsgebieden opgesteld die goed aansluiten bij en herkenbaar zijn voor de praktijk. De minister is voornemens om de zelfstandige bevoegdheid voor de regieverpleegkundige toe te kennen via een experiment.Het is nog niet duidelijk welke opleidingen toegang geven tot het nieuwe beroep van regieverpleegkundige.

Overgangsregeling
Verpleegkundigen met een oud mbo- of inservicediploma mét aanvullende opleidingen - die qua inhoud en niveau gelijk kunnen worden gesteld aan een oud hbo-diploma – zullen zich kunnen registeren als regieverpleegkundige. De aanvullende scholing moet in elk geval gecertificeerd zijn op niveau NLQF-6. Er is nog onduidelijkheid over welke specifieke diploma’s als aanvullende bewijslast toegang geven tot het nieuwe register van regieverpleegkundige.

Herregistratie
De herregistratie-eisen worden uitgebreid met deskundigheidsbevordering. Intercollegiale toetsing en moderne leervormen horen hier ook bij.

Meer informatie over:

het wetsvoorstel ‘nieuwe beroepsprofielen’ (en de reactie van V&VN hierop)
https://www.venvn.nl/berichten/id/2194867/wetsvoorstel-nieuwe-beroepsprofielen-gepresenteerd