Overzicht

Wetenschappelijk College Verpleegkunde wil brug slaan

  • 25 oktober 2018

Het Wetenschappelijk College Verpleegkunde (WCV) V&VN is een feit. Wat gaan verpleegkundigen en verzorgenden hiervan merken?

Volgens Sonja Kersten, directeur van V&VN, zal het WCV onder meer aan mensen uit de praktijk gaan vragen welke knelpunten zij ervaren. Hier kan dan onderzoek naar gedaan worden. ‘De verbinding tussen onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk is nog niet optimaal’, zegt Kersten. ‘Zo gaat er belangrijke kennis verloren of wordt die kennis in de praktijk niet benut. Dat is zonde!’ Met het WCV probeert V&VN een te brug te slaan tussen de praktijk en de wetenschap.
 
Wereld te winnen
Volgens Kersten is wetenschappelijk onderzoek belangrijk voor het verpleegkundig vak, omdat er nog niet voldoende bekend is ‘over de effecten van het verzorgend en verpleegkundig handelen op de kwaliteit van leven van de patiënt, op de zelfredzaamheid, op verbetering van de gezondheidstoestand, op het voorkomen van ziekte door verpleegkundige preventieve maatregelen, noem maar op. Er is wat dat betreft nog een wereld te winnen.’

Meer informatie over: