Overzicht

Hbo-v'ers onderzoeken effect zorgrobot Tessa

  • 25 oktober 2018

Verschillende hbo-v-studenten gaan de komende tijd onderzoek doen naar de werking van zorgrobot Tessa.

De afgelopen jaren zijn er verschillende zorgrobots op de markt gekomen, met mooie namen als Paro, Alice, Lea, Zora en ook Tessa. Maar wat is het effect ervan? Kan bijvoorbeeld Tessa ervoor zorgen dat mensen met dementie de verjaardag van de kleinkinderen niet vergeten? Dat gaan verpleegkundestudenten onderzoeken.

Helpt het?
Tijdens het onderzoek worden de studenten gekoppeld aan cliënten die Tessa gaan gebruiken. ‘Dankzij dit onderzoek kunnen we straks zien welke invloed Tessa in de praktijk heeft en welke soorten herinneringen het beste werken, maar ook of het daadwerkelijk helpt in het ontlasten van de mantelzorger of zorgverlener’, aldus Laura Vuijk, onderzoekster bij het lectoraat iHuman.

Doelen
Twintig Tessa’s gaan naar cliënten van de organisaties Patyna en Noorderbreedte. Voor het onderzoek wordt er acht weken lang gekeken of de robots cliënten kunnen helpen met het behalen van vooraf ingestelde doelen, die door de cliënten zelf zijn gekozen. Kan een herinnering van Tessa er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand zijn of haar medicatie zelfstandig in blijft nemen? Gedurende acht weken kijken de studenten van NHL Stenden aan de hand van een vragenlijst of de doelstellingen van de cliënten zijn gehaald. Daarna gaan ze samen met het lectoraat iHuman kijken of de Tessa’s ook een blijvende rol kunnen spelen.



Meer informatie over: