Overzicht

Ouderenmishandeling signaleren in de acute zorg

  • 5 september 2018

Onderzoekers van het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelden samen met en voor professionals in de acute zorg praktische handvatten om ouderenmishandeling beter te leren signaleren.

Ouderen in crisissituatie komen bij de ambulancedienst en de spoed eisende hulp (SEH) terecht. Professionals in de acute zorg vermoeden in sommige gevallen 'dat er iets aan de hand is'. Systematische herkenning van ouderenmishandeling is echter moeilijk.

Middelen voor verpleegkundigen en artsen
De HAN heeft (samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Regionale Ambulance Voorziening Gelderland-Zuid, beroepsvereniging voor de acute zorg (NVSHV) en Acute Zorgregio Oost (AZO)), het RAAK-project 'Signaleren en melden ouderenmishandeling acute zorgketen' uitgevoerd. Dit heeft concrete handvatten opgeleverd, die bestaan uit een eenvoudige signaleringsvraag, een protocol en e-learning. Deze middelen helpen de verpleegkundigen en artsen om een vermoeden van ouderenmishandeling te bespreken en vaker te melden. Ook de samenwerking in de acute zorgketen bij huiselijk geweld verbetert hierdoor.

Scholing voor verpleegkundigen
'De resultaten van de pilots zijn geborgd in de acute keten via scholing voor verpleegkundigen', stelt Sivera Berben (associate lector Acute Intensieve Zorg). 'Hierin is ook aandacht voor bewustwording van de problematiek van ouderenmishandeling, communicatievaardigheden en de attitude van verpleegkundigen. In het overleg tussen de ambulancezorg en de SEH krijgt dit onderwerp meer aandacht.'



Meer informatie over: