Overzicht

Cultuursensitieve ouderenzorg

  • 5 september 2018

Hoe lever je goede zorg aan mantelzorgers met een migratieachtergrond? Op de website Dementiezorg Voor Elkaar staan tips en filmpjes voor professionele zorgverleners.

Mantelzorgers met een migratieachtergrond raken sneller overbelast, omdat ze het gevoel kunnen hebben zich in een ‘spagaat’ te bevinden. Een voorbeeld: een huisarts die veel patiënten heeft met een andere culturele achtergrond legt uit dat hij regelmatig een spanningsveld ziet tussen ‘zorgen voor’ en activeren. Het inzicht dat actief zijn en bewegen een herstelproces bevordert of complicaties uitstelt, leidt vaak tot advies om vooral de zieke te laten bewegen en de dagelijkse dingen zoveel mogelijk zelf te laten doen. De mantelzorgers vinden dit soms moeilijk, want vanuit de culturele achtergrond verwacht de familie juist een bevestiging van de ‘ziekenrol’, waarin iemand goed verzorgd moet worden en rust moet krijgen.

Inleven en begrip tonen
Inzicht in de moeilijke kanten van het leven in een mixcultuur helpt je als professional om meer begrip te hebben voor mantelzorgers die klem zitten tussen de krachten van meerdere culturen. Door hierover te spreken, laat je zien dat je iemand begrijpt. Filmpjes met tips voor hoe je dit kunt doen, zijn te vinden via de website Dementiezorg voor Elkaar.

 

Meer informatie over:
cultuursensitieve dementiezorg