Overzicht

Geen verplicht Lerarenregister

  • 2 juli 2018

Het Lerarenregister is van de baan. Onderwijsminister Slob zet er een streep doorheen. Leraren worden voorlopig dus toch niet gedwongen om hun vakbekwaamheid met diploma’s en bijscholing aan te tonen.

Het Lerarenregister bestaat al, maar is vrijwillig. De verplichtte invoering, vanaf 1 juli, was een plan van voormalig VVD-staatssecretaris Dekker. Hij noemde het een ‘stok achter de deur’ om te voorkomen dat leraren zonder diploma's voor de klas staan, zo staat te lezen op de website van de NOS. Het nijpende lerarentekort dwingt scholen leraren aan te nemen die nog niet de juiste diploma's hebben gehaald.

Onwerkbaar
Het plan leidde tot veel protest bij scholen en docenten. De Raad van State was in 2016 al kritisch en betitelde het plan om leraren hun lesbevoegdheid af te pakken als ‘onwerkbaar’. De raad adviseerde om eerst het lerarentekort aan te pakken.

Niet van bovenaf opleggen
Minister Slob ziet dat er geen draagvlak is en wil het de leraren niet van bovenaf opleggen. Hij hoopt naar eigen zeggen op een stevige, representatieve beroepsorganisatie die van ‘onderop’ tot stand komt. D66-senator Rinnooy Kan gaat op verzoek van Slob kijken op welke manier de positie van leraren versterkt kan worden.

Meer informatie over:

de afschaffing van het verplichte Lerarenregister

de plannen van Slob