Overzicht

Commissie gaat vervolgopleidingen beoordelen

  • 2 juli 2018

Minister Bruins van VWS gaat een commissie instellen om nog eens goed te kijken naar de overgangsregeling voor de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen.

In de voorbereiding van het wetsvoorstel Wet BIG II (inzake de beroepenregulering) heeft bureau Panteia nader onderzoek gedaan naar de mogelijke invulling van de overgangsregeling voor de mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen. Doel van dit verkennende onderzoek was om in kaart te brengen door wie en op welke manier beoordeeld kan worden welke aanvullende opleidingen voor mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen qua niveau en inhoud gelijkwaardig zijn aan het hbo- opleidingsprofiel om daarmee mogelijkerwijs toegang te krijgen tot het register van regieverpleegkundigen.

Deskundigen
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat er geen instantie is die de verpleegkundige vervolgopleidingen zowel op niveau als op inhoud kan beoordelen. Daarom wil de minister hiervoor een onafhankelijke commissie met deskundigen instellen, die in juli van start gaat.

Reactie V&VN
V&VN heeft aangegeven dat er al een goed uitgangspunt ligt voor de overgangsregeling. De vraag is of nóg langer praten met nóg meer deskundigen nieuwe en betere inzichten oplevert, zo vindt de beroepsvereniging.

Meer informatie over:

het onderzoeksrapport van Panteia 

de reactie van V&VN