Overzicht

Afsluiting Werkplaats Zinvolle Robotica

  • 2 juli 2018

Hoe zet je een robot zinvol in voor de zorg voor cliƫnten? Dat ontdekten ruim tachtig deelnemers op de slotbijeenkomst van de Zorg voor Beter-werkplaats 'Zinvolle Robotica in de Zorg'. Binnenkort verschijnen tips en lesmateriaal online. Veel (aankomende) zorgprofessionals zijn nog niet zo thuis in de wereld van zorgrobots.

In verschillende rondes konden de aanwezigen bij de slotbijeenkomst van eind maart kennismaken met robots als Tessa, Zora, Paro en robot-rollator Lea. Zorgprofessionals die deelnamen aan de werkplaats vertelden hun ervaringen met de robot die zij hebben getest en men ging in gesprek met de leverancier van de robot. De belangrijkste bevinding van de dag: bepaal eerst goed wat de zorgvraag of de behoefte is van de cliënt. En kijk daarna of een robot die behoefte kan vervullen.

Lesmateriaal
De werkplaats 'Zinvolle Robotica in de Zorg' werd het afgelopen jaar uitgevoerd door Vilans, Hogeschool Windesheim, stakeholders uit het onderwijs en een tiental zorgorganisaties. Zij hebben veel tips verzameld, die ze graag delen. Binnenkort plaatsen ze filmpjes over robots, lesmateriaal en ervaringen van zorgprofessionals op de website zorgvoorbeter.nl/robotica.

Angst voor het onbekende
Veel aankomende zorgprofessionals hebben nog niet zoveel op met zorgrobots, constateerde Corien van Berlo op 30 juni in De Volkskrant. Zij leidt regelmatig groepen studenten verpleegkunde en verzorging rond in het 'Slimste Huis Alkmaar' (waarin veel domotica is verwerkt) en zegt: 'Ik vind hun gebrek aan perspectief soms zeer schokkend. Dan heb ik straks dus geen baan meer, zeggen, ze, als ze hier een robot zien. Maar ze zien niet in hoe nodig de technische oplossingen straks zijn (...).'

Meer informatie over:

Werkplaats Zinvolle Robotica (Zorg voor Beter)

Verschillende zorgrobots (De Volkskrant)