Overzicht

Studenten stellen voorwaarden aan werk in ouderenzorg

  • 9 mei 2018

Studenten van de opleiding hbo-v willen best in de intramurale ouderenzorg werken, maar dan moet het werk wel op niveau zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Hbo-studenten verpleegkunde lijken positiever over de intramurale ouderenzorg dan de hbo-opgeleide verpleegkundigen. Bijna de helft (42 procent) heeft een positief beeld van de sector (tegenover 15 procent van de werkzame hbo-verpleegkundigen). Drie op de tien ondervraagde hbo-v studenten (29 procent) staat welwillend tegenover de gedachte om na het afstuderen in de intramurale ouderenzorg te gaan werken.

Wensen
De ondervraagde hbo-v-studenten benadrukken dat het belangrijk is om de hbo-verpleegkundige inhoudelijk aantrekkelijk werk te bieden. Een duidelijke functieomschrijving en andere hbo-verpleegkundigen in de organisatie om mee te overleggen helpen daarbij. Studenten benadrukken daarnaast het belang van goede arbeidsomstandigheden en een team dat openstaat voor toevoeging van een hbo-opgeleide verpleegkundige.

Betere stageplaatsen nodig
Om profijt te hebben van de belangstelling van studenten zijn kwalitatief betere stageplaatsen nodig. Ruim de helft van de ondervraagde hbo-v studenten (53 procent) vindt namelijk dat zij tijdens de stage geen goed beeld kregen van het werk van de hbo-opgeleide verpleegkundige in de intramurale ouderenzorg. Ook verpleegkundigen die in de intramurale ouderenzorg werken, geven aan dat de kwaliteit van de stageplaatsen verbetering behoeft: slechts 39 procent vindt dat hun organisatie kwalitatief goede stageplaatsen voor hbo-v-studenten heeft.

Meer informatie over:

het Nivel-onderzoek
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/hbo-studenten-verpleegkunde-willen-wel-werken-ouderenzorg-maar-onder-bepaalde-voorwaarden