Overzicht

Stelling

  • 9 mei 2018

Regels moeten geschrapt worden om de inhoud en niet met als argument 'verhogen van het werkplezier'.

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf januari 2018
de bureaucratie te lijf. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan zij, samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders, vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dit te realiseren.
(De Volkskrant, 6 maart 2018).

Een van de eerste maatregelen is het schrappen van de 5-minutenregistratie voor de wijkverpleegkundigen, met onder andere als argument het verhogen van het werkplezier. Het registreren van de geleverde zorg is verplicht, omdat zorgverzekeraars betalen voor de geleverde zorg. De 5-minutenregistratie komt voort uit een beleidsregel van de NZa. Hierin staat dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders vrij zijn om schriftelijke afspraken te maken over de tijdsregistratie. Wanneer ze dit niet doen, wordt een declaratie naar vijf minuten afgerond. In de praktijk maken zorgverzekeraars en zorgaanbieders hier veelal geen aparte afspraken over. De 5-minutenregistratie is daarmee een verantwoording om de kosten van de geleverde zorg als zorgaanbieder te kunnen declareren bij de zorgverzekeraars.
Bron: https://assets.zn.nl/p/32768//files/factchecker-helpt-registraties-wijkverpleging-te-verminderen.pdf

Stuur uw bijdrage van maximaal 250 woorden uiterlijk 14 mei naar: redactie@onderwijsengezondheidszorg.nl. U kunt ook reageren via Twitter via #OenG of @OenGredactie.

De redactie behoudt zich het recht voor om bijdragen in te korten of te weigeren.