Overzicht

Loslaten koppeling keuzedelen-kwalificaties

  • 9 mei 2018

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) adviseert onderwijsminister Van Engelshoven af te zien van de verplichte koppeling van keuzedelen aan kwalificaties.

In augustus 2016 zijn keuzedelen geïntroduceerd in het mbo. Deze verrijken het diploma van de mbo'er en bereiden voor op een vervolgstudie en/of de snel ontwikkelende arbeidsmarkt. Keuzedelen zijn geschikt voor innovaties of voor specialisaties, voor steeds meer beroepen.

Ingebed in stelsel
Om de waarde van keuzedelen landelijk te borgen, stelt de minister binnen SBB de koppeling van keuzedelen aan kwalificaties vast. Maar veel keuzedelen blijken niet alleen geschikt te zijn voor kwalificaties in een specifieke sector, maar ook voor kwalificaties in andere sectoren –en soms zelfs voor alle kwalificaties. Keuzedelen zijn, kortom, ingebed in het stelsel. Daarom adviseert SBB de minister om voortaan af te zien van de verplichte koppeling.

Drie redenen
SBB kwam tot dit advies om drie redenen. Ten eerste blijkt dat het aanbod van scholen voldoende gedifferentieerd is en dat studenten de keuzevrijheid die de Kamer ze heeft gegeven benutten. Verder leidt het stijgende aantal koppelingen tot sterk toenemende administratieve lasten. Tot slot past het in het beleid van regionalisering, waarin scholen meer ruimte krijgen om het aanbod aan keuzedelen zelf te bepalen.

Meer informatie over:

het advies van SBB
https://www.s-bb.nl/nieuws/advies-om-koppeling-van-keuzedelen-aan-kwalificaties-los-te-laten