Overzicht

Aan de slag met klachten over examens herregistratie BIG

  • 9 mei 2018

Er zijn opnieuw klachten over de examens die herintreders moeten afleggen voor ze terug kunnen keren in de zorg. De MBO Raad belooft beterschap.

Wie terug wil keren in de zorg na het verlopen van haar of zijn BIG-registratie, moet examen doen. Die examens worden opgesteld en uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de MBO Raad. V&VN speelt hierbij een adviserende rol. Vorig jaar kwamen er tientallen klachten over de procedures rond de examens. Nu betreffen de klachten vooral de inhoud. Dat blijkt uit informatie die V&VN heeft ontvangen van de examenkandidaten. Het is nog niet precies duidelijk wat er gaat gebeuren met de klachten die zijn ingediend.

Barrières wegnemen
V&VN is bezorgd: herintreders zijn hard nodig. Het is ongewenst als mensen afhaken door examens die fouten bevatten of niet aansluiten bij de theorie. Daarom vindt V&VN het belangrijk dat verpleegkundigen zo min mogelijk barrières ervaren als ze besluiten om terug te keren in hun vak. Door de problemen bij het examen, haken sommige kandidaten ontmoedigd af.

Advies
De komende periode zal V&VN de MBO Raad intensief adviseren om de scholing en examens te verbeteren. Scholing en examens moeten goed op elkaar aansluiten en de examens mogen geen fouten meer bevatten. 

Meer informatie over:

de klachten van examenkandidaten
https://www.venvn.nl/Berichten/ID/2382799/Klachten-over-examens-herregistratie-BIG

de afspraken die MBO Raad en V&VN maakten om de examens te verbeteren
https://www.venvn.nl/Berichten/ID/2407276/MBO-Raad-belooft-verbetering-examens-herregistratie