Overzicht

Geld voor omscholing en extra werkplekken

  • 9 mei 2018

Extra middelen voor leerwerkplekken en omscholen, 28 regionale actieplannen van onder andere werkgevers en onderwijsinstellingen en een landelijke campagne moeten ertoe leiden dat de personeelstekorten in de zorg worden aangepakt.

Dit staat in actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ dat het kabinet in maart aan de Tweede Kamer stuurde. Doel: de personeelstekorten in 2022 terugbrengen naar nul of daar dichtbij. Hiervoor zijn onder meer concrete en ambitieuze regionale actieplannen geformuleerd, waarin de regionale opgave wordt beschreven en concrete en meetbare ambities en acties worden geformuleerd.

Scholingsimpuls
De komende jaren komt een bedrag van in totaal €320 miljoen via de scholingsimpuls Sectorplanplus beschikbaar voor regionale plannen. Voor de periode van augustus 2017 tot 1 mei 2018 was al 80 miljoen vrijgemaakt. Er is geld gereserveerd voor 1059 organisaties, uiteenlopend van huisartsenpraktijken tot grote verpleeg- en thuiszorginstellingen, waarmee naar verwachting zo’n 58.500 scholingstrajecten kunnen worden uitgevoerd. Met dit geld kunnen werkgevers extra leerwerkplekken voor de instroom van zorgmedewerkers (mbo en hbo) bieden, boventallige medewerkers omscholen en extra doorstroomplekken creëren. Voorwaarde voor deze middelen is dat een werkgever zich verbindt aan een van de regionale actieplannen.

Meer informatie over:

de campagne ‘Werken in de Zorg’
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/03/14/kabinet-zet-alles-op-alles-om-personeelstekort-in-de-zorg-terug-te-dringen