Overzicht

Zorg kan duurzamer

  • 21 maart 2018

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Cathy van Beek benoemd tot kwartiermaker duurzame zorg.

Van Beek gaat met de zorgsector in gesprek om de beweging naar duurzame zorg te versnellen. In de ambitie om de zorgsector te verduurzamen, is het huidige regeerakkoord leidend. Het gaat hierbij om vermindering van de CO2-uitstoot, het opzetten van een circulaire economie en het verminderen van medicijnresten in water.

Minder voedselverspilling
Niet alleen het huidige regeerakkoord, maar ook eerdere ervaringen met verduurzaming inspireren VWS in te zetten op verduurzaming van de zorgsector. Zo is er een ziekenhuis dat vanuit duurzaamheid anders naar de voedselvoorziening is gaan kijken en verspilling van voedsel van 34 procent naar 11 procent heeft teruggebracht en nu streeft naar maximaal 5 procent. Dit, terwijl de kwaliteit van de voeding, net als de patiënttevredenheid, substantieel is toegenomen.

Zorgonderwijs
Ook in het onderwijs is er oog voor duurzaamheid. Zo werkt DMBO (Duurzaam MBO) aan de verduurzaming van (v)mbo-instellingen, onder meer in de zorg.

 

Meer informatie over:

de beweging naar duurzamer zorg
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2018/02/15/ministerie-van-vws-zorg-moet-en-kan-duurzamer

DMBO
https://www.duurzaammbo.nl