Overzicht

Studenten schrappen overbodige handelingen

  • 2 januari 2018

Twee vierdejaars hbo-v studenten stellen voor ziekenhuis Bernhoven een de-implementatieplan op, om overbodige handelingen van verpleegkundigen in de toekomst te voorkomen.

Onderzoekers van IQ healthcare presenteerden in 2017 de Beter Laten-lijst: een lijst met aanbevelingen over verpleegkundige handelingen die je beter kunt laten. Aanleiding voor ziekenhuis Bernhoven om vierdejaars hbo-v-studenten Jessie van Heumen en Daan Jongbloets met de lijst aan de slag te laten gaan.

Twee vragen
De VAR gaf Jessie en Daan twee concrete vragen mee: Welke handelingen van de Beter Laten lijst doen we nog in Bernhoven? Wat kunnen we doen om de handelingen die nog gedaan worden in de toekomst te voorkomen? Daarbij is het goed om verder te kijken dan de protocollen. “Het kan best zijn dat een handeling niet meer in protocollen staat, maar in de praktijk toch nog voorkomt”, aldus Miranda Ketelaars, kinder- en neonatologieverpleegkundige, lid van de VAR, en begeleider van Daan en Jessie.
Per afdeling bekijken de studenten welke handelingen van de Beter Laten-Lijst daar nog voorkomen en hoe je ze kunt de-implementeren.

Meer informatie over:

de opdracht van Daan en Jessie
https://www.venvn.nl/berichten/id/2152928/hbo-v-studenten-aan-de-slag-met-beter-laten-lijst

de Beter Laten-lijst
http://www.iqhealthcare.nl/nl/nieuws/2017/06/wat-kan-een-verpleegkundige-beter-laten-stoppen-onnodige-zorg-bespaart-leed-en-geld/