Overzicht

Meer stageplaatsen nodig

  • 2 januari 2018

Er zijn snel maatregelen nodig om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen. Zo moet de instroom van studenten omhoog en dienen er meer stageplaatsen te komen.

Dat staat te lezen in het rapport Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg! Dit rapport is opgesteld door Bureau Berenschot, in opdracht van V&VN.

Aanbevelingen
Bovenop de duizenden openstaande vacatures zijn de komende jaren meer dan 100.000 extra mensen nodig. Het rapport doet daarom een reeks aanbevelingen aan met name werkgevers in de zorg, maar ook aan verzekeraars, overheid en opleidingen. Zo moet er iets gedaan worden aan de beloning van verpleegkundigen en verzorgenden, zijn er meer studenten nodig en is strategisch personeelsbeleid van groot belang.

Kritieke keuzemomenten
Om instroom van studenten te bevorderen, adviseert Berenschot om actief de ‘kritieke keuzemomenten’ van zowel scholieren als studenten verpleegkunde te beïnvloeden. Hiervoor is het nodig om stagemogelijkheden sterk uit breiden. Middelbare scholieren krijgen door snuffelstages een beter beeld van het vak. Mbo- en hbo-studenten verpleegkunde kunnen via stages kennismaken met sectoren die nu minder populair zijn, zoals de wijkverpleging en de verpleeghuiszorg.
Op dit moment zijn er sowieso onvoldoende stageplaatsen, waardoor elf van de zeventien hbo-verpleegkundeopleidingen voor het komend studiejaar een numerus fixus hanteren. V&VN vindt dit onacceptabel, gezien het tekort aan verpleegkundigen. 



Meer informatie over:

het rapport Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg!
https://www.venvn.nl/Portals/1/Downloads/Berenschot%20-%20Aan%20het%20werk%20voor%20een%20betere%20arbeidsmarkt%20in%20de%20zorg.pdf.