Overzicht

Laat studenten ervaring opdoen met e-health

  • 2 januari 2018

Om doelmatig gebruik van e-health te stimuleren, kunnen opleidingsinstituten studenten ervaring laten opdoen met e-health en dit onderdeel van de geboden opleiding maken.

Dat adviseren Nictiz en Nivel in de tweede eHealth-monitor, die vijf jaar na de eerste verschijnt.

Kansen
Uit de resultaten van de eHealth-monitor 2017 komen verschillende voorbeelden naar voren waarbij e-health relevant is voor zorggebruikers en zorgverleners. In het geval van online inzage ervaren chronisch zieken voordelen, zoals sneller inzicht in eigen medicatiegegevens en meer betrokkenheid bij de behandeling. Bij de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt meer dan de helft gebruik van een digitale toepassing voor het uitvoeren van de dubbele medicatiecontrole noodzakelijk. Van de medisch specialisten wil 49 procent graag een overzicht van de medicatiegegevens ontvangen van de apotheek wanneer een patiënt wordt opgenomen. Daarnaast liggen er kansen voor het gebruik van onder andere telemonitoring, het op afstand monitoren van een patiënt door een zorgverlener.

Aanbevelingen
Om de kansen te ‘verzilveren’ doen Nictiz en Nivel verschillende aanbevelingen. Niet alleen voor het onderwijs, maar ook aan onderzoeksinstituten, softwareontwikkelaars, zorgaanbieders, overheid, ict-leveranciers en beroepsverenigingen.



Meer informatie over:

de monitor e-health

https://www.nivel.nl/nl/nieuws/e-health-een-bewuste-keuze