Overzicht

Nieuw kwaliteitskader voor verpleeghuizen

  • 6 februari 2017

Het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg benadrukt het belang van leren en ontwikkelen.

Het Kwaliteitskader, dat is vastgesteld door het Nederlands Zorginstituut, beschrijft wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van verpleeghuiszorg. Daarnaast biedt dit document opdrachten voor zorgverleners en zorgorganisaties om samen de kwaliteit te verbeteren en het lerend vermogen te versterken. Het geeft professionals de ruimte om te werken aan verbetering, samen met cliënten, bestuurders en andere verpleeghuizen.

Lerend vermogen
Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut (die het nieuwe Kwaliteitskader heeft opgesteld), stelt dat in het kader niet alleen aanbevelingen staan voor instellingen, maar ook vereisten: veel concrete verbeteringen in de verpleeghuiszorg moeten nog in 2017 gestalte krijgen. Kremer: ‘Om te kunnen verbeteren zijn leren en ontwikkelen belangrijk. Organisaties moeten daar de voorwaarden voor scheppen. Maar leren is niet vrijblijvend. Er zal op getoetst en gehandhaafd gaan worden. Leren moet ook echt leiden tot betere kwaliteit van zorg.’

Toezicht, inkoop en contractering
Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg schetst ook het kader voor extern toezicht en voor inkoop en contractering van zorg.

Meer informatie over:

het kwaliteitskader
https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2017/01/13/kwaliteitskader-verpleeghuiszorg-vastgesteld