Overzicht

Beroepsprofielen: waar blijft de overgangsregeling?

  • 6 februari 2017

De nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden roepen veel vragen en discussie op. V&VN-directeur Sonja Kersten vindt dat het Ministerie van VWS knopen moet doorhakken om een goede overgangsregeling voor zittende verpleegkundigen te regelen.

In januari 2016 zijn drie nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd. In zes deelthema’s worden ze verder uitgewerkt met het doel dat alle verpleegkundigen en verzorgenden in 2024 volgens de nieuwe profielen werken. Een van deze deelthema’s is de overgangsregeling. V&VN adviseert de minister hierbij, maar het duurt allemaal te lang, vindt Kersten: ‘We vragen het ministerie met klem om knopen door te hakken.’ 

Petitie
Kersten zei dit naar aanleiding van een petitie van A-verpleegkundige Rini Kleijn. Zij wil dat de in-service-opleiding wordt erkend op hbo-niveau en wist in een week 14.000 handtekeningen te verzamelen. Kersten kan zich de denkrichting van Rini Kleijn goed voorstellen, maar het is volgens haar een voorbarige conclusie dat alle in-service-opgeleiden automatisch worden ingedeeld op mbo-niveau. In het adviesrapport Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging is geadviseerd om de deskundigheid van verpleegkundigen individueel te toetsen en per persoon te kijken naar kennis, ervaring en competenties.  

Online reageren
Het ministerie van VWS heeft laten weten dat iedereen binnenkort online kan reageren op de beroepsprofielen.



Meer informatie over: 

de overgangsregeling
http://www.venvn.nl/Themas/Beroepsprofielen/Overgangsregeling

de petitie van Kleijn en de reactie van Kersten hierop
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1713048/Petitie-en-discussie-over-beroepsprofielen