Overzicht

Combinatie van stage en onderzoek in Gouda

  • 6 februari 2017

Acht studenten van de bacheloropleiding verpleegkunde van Hogeschool Utrecht (HU) combineren hun stage met onderzoek bij het Zorginnovatiecentrum (ZIC) in Gouda.

Het ZIC is ondergebracht bij twee verpleeghuizen van zorgorganisatie Zorgpartners Midden-Nederland: de Hanepraij en Prinsenhof. Een doel van de stage is om bij de instellingen innoverende dienstverlening te bevorderen. De studenten houden zich er bezig met diverse onderzoeksvragen. Bijvoorbeeld: welke risico’s brengt het met zich mee voor de patiëntveiligheid als verpleeghuizen geen vrijheidsbeperkende maatregelen meer toepassen? De kennis die zij zo opdoen, wordt meteen geïmplementeerd in de organisatie. ‘Een mooi voorbeeld van innoverende dienstverlening’, aldus docent verpleegkunde Josien Engel.

Beeldvorming
Een ander doel van het ZIC is bijdragen een een positieve beeldvorming bij studenten over werken in de ouderenzorg. Volgens Hans Aerts, opleidingsmanager verpleegkunde bij de HU, is het daarbij van belang dat de verpleeghuizen zelf ook in actie komen. Hij stelt dat hbo’ers zorgverlening willen combineren met innovatietrajecten. ‘In het functiehuis moet een dergelijke combi gecreëerd worden. Dat gebeurt nu helaas veel te weinig.’

Symposium
Op 23 februari 2017 houden Zorgpartners en de HU een mini-symposium, bedoeld om de positieve beeldvorming over werken in de ouderenzorg een boost te geven.

Meer informatie over: 

de samenwerking tussen HU en ZIC Gouda
https://www.onderzoek.hu.nl/nieuws/Studenten-Verpleegkunde-combineren-stage-en-onderzoek-bij-Zorginnovatiecentrum-Gouda